Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΞΙΑΚΟ ΦΟΡΤΙΟ!!!

ΤΟ  ΔΙΚΟ  ΜΑΣ  ΑΞΙΑΚΟ  ΦΟΡΤΙΟ!!!

ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΠΕΚΡΥΠΤΑΝ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Σωματείου μας, δεν είχαμε έως τότε την πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης που είχε περιέλθει το Σωματείο. Μετά τη συγκρότηση του Προεδρείου λάβαμε γνώση της πραγματικής κατάστασης και χωρίς δεύτερη σκέψη το κάναμε γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους που καταβάλουν τις εισφορές τους και το αναδείξαμε.

Παρακάτω σας παραθέτουμε στοιχεία (από αυτά που μπορούμε να έχουμε γιατί όπως γνωρίζεται όλοι, Βιβλία και Παραστατικά πριν το 2019 αν και ζητήθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση με εξώδικη πρόσκληση, ουδέποτε τα προσκόμισαν), και η απάντηση εγγράφως ήταν: «δεν αναζητήθηκαν  ποτέ  και από κανέναν».

Τα οποία στοιχεία είναι αδιάσειστα και στοιχειοθετούν πλήρως το γεγονός  σχετικά με την αναιτιολόγητη φθίνουσα  πορεία των οικονομικών του Σωματείου από το 2011 και εντεύθεν.

Η οικονομική κατάσταση ήταν η εξής: 

Το Ταμείο του Σωματείου το οποίο παραλάβαμε είχε στο λογαριασμό του, πράγματι το ποσό των 19.832,78 €.

Υπήρχε όμως μια ΟΦΕΙΛΗ στην ΠΟΕΔΗΝ, που δεν αποδιδόταν χωρίς λόγο  όπως φαίνεται στους παρακάτω απολογισμούς, της τάξης των 20.195 €.

Επομένως:    19.832,78€ - 20.195€ =  - 362.22€

Παρακάτω σάς παραθέτουμε τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και αποτυπώνουν τη φθίνουσα πορεία των οικονομικών από την περίοδο 2011 και μετά.

Χωρίς να υπάρχει το Βιβλίο Ταμείου του Σωματείου μας από το 2019 και πριν, παραθέτουμε παρακάτω τα στοιχεία των οικονομικών απολογισμών που υπάρχουν σε αρχεία και μέσα από αυτά αποδεικνύεται ξεκάθαρα η αναιτιολόγητη ραγδαία μείωση του Ταμείου του Σωματείου μας.



Σε αυτόν τον οικονομικό απολογισμό του 2010 - 2011 βλέπουμε να υπάρχει ένα καθαρό ταμείο της τάξης των 47.041,09 € και οφειλή στην ΠΟΕΔΗΝ μηδέν 0 €.

Σε αυτόν τον απολογισμό να επισημάνουμε ότι: 

Στα έσοδα υπάρχει ένα έσοδο από επιπλέον εισφορές των εργαζομένων για δικαστική διεκδίκηση της τάξης των 9.790 €.

Άρα και μετά την αφαίρεση αυτών των χρημάτων έχεις ένα ΚΑΘΑΡΟ ΤΑΜΕΙΟ: 37.251,09€ και ΟΦΕΙΛΗ στην ΠΟΕΔΗΝ μηδέν 0 €, όπως φαίνεται στον παραπάνω απολογισμό.

Σε αυτόν τον απολογισμό, όταν κάποιος κάνει στα ΕΞΟΔΑ με «ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ» την πρόσθεση, διαπιστώνει ότι το σύνολο των εξόδων δεν είναι 63.686,96 € , αλλά το άθροισμα είναι 55.755,92 €.

Επομένως, υπάρχει μια σημαντική απόκλιση της τάξης των 7.931,04 € που δεν αποτυπώνεται πουθενά. Που είναι αυτά τα χρήματα;;; Να απαντηθεί στους εργαζόμενους και σε κανέναν άλλον.






Από τα παραπάνω προκύπτουν διαπιστώσεις που χρήζουν καθαρές εξηγήσεις:

  • Βλέπουμε από Απολογισμό σε Απολογισμό μια ραγδαία μείωση του καθαρού ταμείου σε επόμενες διαχειριστικές χρήσεις, όπως είναι αποτυπωμένο στις ενάρξεις των οικονομικών  απολογισμών.
  • Όπως διαπιστώνεται στους οικονομικούς απολογισμούς, στον απολογισμό του 2013 είναι η τελευταία φορά που πραγματοποιείται η  Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων, που το κόστος αυτής της γιορτής για το Σωματείο ήταν περίπου στα 7.000 € /έτος.
  • Επίσης, από το 2016 και μετά μια άλλη αρκετά κοστοβόρα δαπάνη για το Σωματείο μας έλαβε τέλος, που ήταν η έκδοση του Ενημερωτικού Εντύπου και το κόστος ήταν περίπου 6.000 € /έτος. (Αυτές οι δαπάνες ότι μειώθηκαν το καταμαρτυρούν οι παραπάνω απολογισμοί).
  • Τέλος, στους παραπάνω απολογισμούς αν συγκρίνουμε δαπάνες για:
  • Κινητοποιήσεις
  • Χαρτικά – Γραφικά
  • Έκδοση εντύπων-φυλλαδίων

Έχουμε: 

Συγ

Συγκεντρωτικά και συμπερασματικά βλέπουμε ότι ενώ το 2011 το Ταμείο του Σωματείου μας είχε ένα σημαντικό ποσό και η οφειλή στην ΠΟΕΔΗΝ ήταν ΜΗΔΕΝ ευρώ, από Απολογισμό σε Απολογισμό ενώ έχουμε μεγάλες περικοπές δαπανών, ταυτόχρονα και όλως παραδόξως, μειώνεται το Ταμείο.

Σε αντιπαραβολή, στον οικονομικό απολογισμό 2021 – 2023, ενώ έχουμε λελογισμένη αύξηση δαπανών όπως:  

•Πληρωμή παλαιάς οφειλής της προηγούμενης θητείας προς την ΠΟΕΔΗΝ: 7.620 €

•Κοπή πίτας – χοροεσπερίδα: 2.953,17 €  

•Εκδρομή ημερήσια στο Ναύπλιο: 1.200 €

Έχουμε ταυτόχρονα και σημαντική αύξηση του Ταμείου του Σωματείου μας  και μέσα σε δύο μόλις χρόνια από ΑΡΝΗΤΙΚΟ:   – 362,22 €, εκτοξεύτηκε στο:  + 5.251,40 €.

Σε ισχυρισμούς ότι μειώθηκαν οι εργαζόμενοι - μέλη μας και συνεπώς μειώθηκαν και τα έσοδα του Σωματείου μας, θα εξηγήσουμε αναλυτικά και με συγκεκριμένα παραδείγματα στους παρακάτω πίνακες πώς κατανέμονται οι εισφορές των 2,5 €/μήνα, στο Ταμείο του Σωματείου.

Συγκεκριμένα:

Η εισφορά αυτή των 2,5€/ μήνα κατανέμεται ως εξής:1,5€ πηγαίνει στο ταμείο του Σωματείου και το 1€ στην ΠΟΕΔΗΝ (αυτό φαίνεται στη μισθοδοσία μας κάθε 3μηνο δηλαδή  7,5€).

Μέχρι το 2020 η εισφορά στην ΠΟΕΔΗΝ αποδίδονταν όχι επί του συνόλου των μελών μας αλλά επί των μελών που συμμετείχαν στις εκλογές του Σωματείου μας. 

Δηλαδή:

Από τα 808 μέλη (που ήταν εγγεγραμμένα και φαίνεται στους παρακάτω πίνακες) η εισφορά στην ΠΟΕΔΗΝ αποδίδονταν μόνο από τα 545 μέλη που συμμετείχαν στις εκλογές του Σωματείου.

Άρα τα έσοδα για το Σωματείο ήταν: 545 × 1.5 € = 817,5€/μήνα 

Τα ετήσια έσοδα ήταν: 817,5 × 12 μήνες = 9.810 €

Στα μέλη που δεν συμμετείχαν στις εκλογές, δηλαδή τα 263 μέλη, οι εισφορές  των 2,5 € πήγαιναν αυτούσιες στο Ταμείο του Σωματείου μας.

263 μέλη × 2,5 € = 657,5€/μήνα και το ετήσιο ήταν: 657,5 € × 12 μήνες = 7.890 €.

Άρα, ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΤΗΣΙΟ: 9.810 € + 7.890 € = 17.700 €.

Για παράδειγμα: σε μείωση 100 μελών στο Σωματείο, η μείωση των Εσόδων ήταν 100 × 1.5 € = 150 €/μήνα. Συνολικά το ετήσιο 1800 €. 

Αυτή η μείωση των εσόδων δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την τεράστια βουτιά στο Ταμείο, τη στιγμή μάλιστα, που όπως έχουμε προαναφέρει είχαμε μείωση δαπανών από την κατάργηση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής για τα παιδιά των εργαζομένων, που ήταν περίπου 7.000€/έτος και την ετήσια δαπάνη από το 2016 και μετά για το  έντυπο του Σωματείου που άγγιζε τις 6.000€/έτος

Στον έωλο ισχυρισμό ότι στη θητεία μας αυξήθηκαν τα μέλη, άρα αυξήθηκαν και τα έσοδα όπως αναφέραμε παραπάνω, στις προηγούμενες θητείες με αριθμό μελών 808 μέλη το ετήσιό έσοδο με τον τρόπο υπολογισμού που εξηγήσαμε παραπάνω ήταν: 17.700/έτος.

Με τα μέλη να αυξάνονται στη θητεία μας λόγω της εγγραφής των συμβασιούχων  στα περί τους 920 το ετήσιο έσοδο διαμορφώνεται ως εξής:

920 × 1,5€ = 1.380€/ μήνα  και  16.560€ /έτος. Αυτό συμβαίνει διότι στη θητεία μας,παρότι αυξήθηκαν τα μέλη μας, λόγω όμως ότι η εισφορά στην ΠΟΕΔΗΝ γίνεται στο σύνολο των εργαζομένων και καταβάλετε αυτόματα μέσω της Εθνικής Αρχής Πληρωμών, έχουμε μείωση των  εσόδων όπως αποτυπώνεται σαφώς παραπάνω.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Δεν είμαστε εισαγγελείς της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, είμαστε όμως εργαζόμενοι και τυγχάνει να διαχειριζόμαστε τις αγωνίες και δυσκολίες που έχουμε όλοι και ταυτόχρονα διαχειριζόμαστε και την εισφορά σας των 2,5€ / μήνα στο Σύλλογο, η οποία στο σύνολο των εργαζομένων την τελευταία 20ετία είναι περίπου στο ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε το αυτονόητο, τη στιγμή που διαχειρίζεσαι τέτοια ποσά και καλώς ή κακώς όπως αποδεικνύεται έχουν δαπανηθεί μέχρι το τελευταίο ΕΥΡΩ, το λιγότερο που οφείλεις είναι όταν σου ζητηθούν εξηγήσεις να τις δώσεις αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η διαχείριση του Σωματείου μας δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός Προέδρου ή οποιουδήποτε από το εκάστοτε Δ.Σ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Η  συνδικαλιστική αντιπαράθεση που εξελίσσεται δεν είναι επί προσωπικού, είναι μια αντιπαράθεση θέσεων και αξιών ανάμεσα σε  εντελώς διαφορετικές συνδικαλιστικές συμπεριφορές. Σε αυτούς που επιζητούν τη λογοδοσία, τον έλεγχο από τους εργαζόμενους και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και σε αυτούς που βλέπουν τους εργαζόμενους ως άβουλη μάζα ψηφοφόρων και τη Διοίκηση του Σωματείου ως ΤΣΙΦΛΙΚΙ.

Από πότε ο έλεγχος είναι κατασυκοφάντηση; Εδώ οι λέξεις και οι έννοιες χάνουν το νόημά τους!!! Κάποιοι άλλοι τόσα χρόνια αποδείχτηκαν συνδικαλιστικά κατώτεροι των περιστάσεων επιδεικνύοντας μια αβάσταχτη ελαφρότητα σε σημαντικά ζητήματα. 

Ή έκαναν ότι δεν ήξεραν ή κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου!!!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι


Τώρα πια  μετά από δύο χρόνια έχετε μέτρο σύγκρισης. 

Από τη μία πλευρά η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας ότι οι Εργαζόμενοι πρέπει να είναι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ και ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ και από την άλλη πλευρά αυτοί που θέλουν τους Εργαζόμενους  ΑΒΟΥΛΟΥΣ, ΠΕΙΘΗΝΙΟΥΣ και ΣΥΣΚΟΤΙΣΜΕΝΟΥΣ όπως έκαναν τόσα χρόνια.

Οι Εργαζόμενοι όσο και να θέλουν κάποιοι να τους ταΐζουν ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ για ΔΗΘΕΝ άνωθεν εντολές δεν θα το καταναλώσουν πλέον διότι τα στοιχεία είναι αδιάσειστα…Απλά Μαθηματικά!!! 

Η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στην πρόσφατη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, στην οποία υπερψηφίστηκαν ο Οικονομικός και Διοικητικός Απολογισμός της θητείας μας,  σε αντίθεση με παλαιότερες Συνελεύσεις με ισχνή συμμετοχή, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανάκτηση  της Συνδικαλιστικής αξιοπιστίας που είχε τρωθεί από τις αντισυνδικαλιστικές συμπεριφορές, που άφησαν αρνητικό αποτύπωμα και βαριά σκιά στο συνδικαλιστικό χώρο.

ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ μετά από δύο ολόκληρα χρόνια ότι όλοι οι εργαζόμενοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! 

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΑΜΕ τα οικονομικά του Σωματείου και ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΜΕ και το τελευταίο ευρώ των συναδέλφων!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ για να λειτουργήσει το Σωματείο αλλά πάντα με γνώμονα  ότι «ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ!»

ΠΕΡΑΣΑΜΕ μέσα από ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ και τα ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ!

Εν τέλει,

ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ εκεί όπου άλλοι αποδείχθηκαν άτολμοι!

Πάτρα, 01/12/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.